Menu strony

Omega 3 – Każdy powinien ją jeść!

Omega 3 – Każdy powinien ją jeść!

Kwasy Omega 3 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), a to oznacza że nie są one produkowane w organizmie i muszą być dostarczane w pożywieniu gdyż są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Tak więc każdy powinien je dostarczać i uwzględniać w swoim sposobie odżywiania. Biorą one udział we wszystkich reakcjach biochemicznych.

 

Działanie kwasów Omega 3:

  • zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych; są pomocne w trakcie terapii związanych z chorobami nowotworowymi ponieważ hamują tworzenie się naczyń krwionośnych „odżywiających” zmiany nowotworowe a także mogą przyspieszyć ich cofanie,
  • zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych,
  • zapobiegają tworzeniu się zakrzepów,
  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych,
  • wchodzą w skład błon komórkowych,
  • wzmacniają odporność,
  • wpływają regulująco na ciśnienie krwi,
  • zapobiegają powstawaniu depresji (stanów nerwicowych),
  • kwasy omega 3 znacznie wpływają na poprawę nastroju, ogólnego samopoczucia,
  • są bardzo ważne dla odżywiania komórek mózgowych, gdyż mózg jest w 2/3 zbudowany z kwasów tłuszczowych; kwasy tłuszczowe są podstawowym składnikiem błony komórek nerwowych przez które zachodzą wszystkie połączenia między komórkami nerwowymi rozmieszczonymi w mózgu i w całym ciele,
  • są bardzo ważne dla kobiet w ciąży, gdyż odgrywają istotną rolę w rozwoju układu nerwowego w życiu płodowym; również kwasy omega 3 są dostarczane dziecku wraz z mlekiem matki,
  • są niezbędne dzieciom do prawidłowego rozwoju komórek nerwowych,
  • bardzo ważne przy takich problemach u dzieci jak ADHD, nadpobudliwość ruchowa, dysgrafia, dysleksja,
  • korzystnie wpływają na poprawę wzroku,
  • niezbędne przy problemach z koncentracją, zapamiętywaniem i umiejętnością szybkiego uczenia się,
  • zapobiegają powstawaniu choroby Alzheimera,
  • wpływają bardzo korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Kwasy omega 3 w produkcie Omega 3 Concentrate

 

2 komentarze

  1. Tak, dla mnie także Omega 3 w kapsułkach jest bardzo zbawienna, bo nie przepadam za jedzeniem ryb ze względu na ości 😉 Dorabianie się z nimi odbiera mi całą przyjemność z jedzenia ryb. Oczywiście jest jeszcze możliwość jedzenia filetów i czasami korzystam właśnie z tej opcji(gotowana rybka z ziołami). Ale zdecydowanie przy takich mniejszych ilościach spożywanej rybki uzupełniam kwasy omega 3 tym produktem Cali Vita. Ma on jeszcze dodatkowa zaletę, iż jest produkowany metodą destylacji molekularnej, dzięki temu uzyskuje się bardzo czysty i skoncentrowany olej, nie traci on swoich cennych właściwości i jest stabilny, nie dochodzi do utleniania i rozpadu bardzo wrażliwych wiązań nienasyconych w kwasach omega 3. Miałam też okazję wielokrotnie przetestować działanie tego produktu przy bardzo silnym zmęczeniu i przepracowaniu,wówczas gdy moje „zmagazynowane” w organizmie kwasy omega 3 nadmiernie się eksploatują i wyczerpują w związku z ciągłą i ogromną ilością pracy intelektualnej, wówczas brane jedna lub dwie kapsułki dziennie produktu Omega 3 dosłownie „stawiają mnie na nogi”. Do tego kapsułka lecytyny z produktu Triple Potency Lecithin i rezultaty są przerastające moje oczekiwania 🙂

  2. Od dłuższego czasu stosuję kwasy OMEGA 3 i bardzo się cieszę,że jest taki suplement i nie muszę zjadać dużych ilości ryb.Można pić olej lniany tłoczony na zimno,ale nie jest smaczny 🙁 Ta „złota” kapsułka jest łatwa do połykania i dostarcza nam dużo dobroci o których napisała autorka tej strony.Poleciłam OMEGA 3 mojej rodzinie i odwiedzającym tę stronę polecam.

Zostaw komentarz